Με το δικαίωμα θήρευσης ενός επιπλέον αγριόχοιρου ανά ομάδα, αλλά και το άνοιγμα τριών νέων περιοχών, χαρακτηρισμένες ως ΖΕΠ, στους κυνηγούς εκδόθηκε και φέτος η ετήσια ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι από την Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η απόφαση υπογράφτηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Ταγαρά. Το πλέον θετικό στη φετινή απόφαση είναι η διατήρηση των τελών έκδοσης και ανανέωσης των αδειών θήρας προς το Δημόσιο στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ετσι η ανανέωση της γενικής άδειας θα διαμορφωθεί και φέτος γύρω στα 150 ευρώ (ανάλογα με τις έκτακτες εισφορές προς συλλόγους ή ομοσπονδίες αλλά και το ασφάλιστρο), της περιφερειακής άδειας στα 120 ευρώ και της τοπικής άδειας περίπου στα 100 ευρώ.
Μάλιστα, οι άδειες φέτος θα πρέπει να είναι κατά τι φθηνότερες, αφού καταργείται το χαρτόσημο ΟΓΑ, σύμφωνα με τον νόμο για τους φόρους υπέρ τρίτων. Βέβαια, από την άλλη, υπάρχουν ομοσπονδίες που έχουν ήδη ανακοινώσει αύξηση στην έκτακτη εισφορά υπέρ θηροφυλακής.
Σε ό,τι αφορά το κυνήγι του αγριόχοιρου, από φέτος σε ομάδες κυνηγών μέχρι 10 άτομα δίνεται το δικαίωμα θήρευσης πέντε (5) αγριογούρουνων ανά ομάδα και έξοδο. Για το κυνήγι της νησιώτικης πέρδικας συνεχίζονται οι εξαιρέσεις για τη Μυτιλήνη, τη Λήμνο, τη Σάμο, την Ικαρία, τους Φούρνους και τη Χίο και συγκεκριμένα: στον Νομό Λέσβου επιτρέπεται το κυνήγι μόνο τις παρακάτω Κυριακές: 21/09, 28/09, 05/10, 12/10, 19/10, 26/10, 02/11 και 09/11. Στους νομούς Σάμου και Χίου επιτρέπεται το κυνήγι της πέρδικας από 15 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου και μόνο τις ημέρες Τετάρτη - Σάββατο - Κυριακή. Στη Χίο, λόγω των πυρκαγιών του 2012, θα επιτρέπεται μόνο Σάββατο - Κυριακή.
Απαγόρευση
Εννοείται ότι απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των θηραμάτων με εξαίρεση τα αγριοκούνελα της Λήμνου, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές
στη γεωργική παραγωγή.
Εξάλλου, για λόγους που δεν μπορούν να εξηγηθούν το ΥΠΕΚΑ αρνήθηκε και φέτος να εντάξει στη λίστα των θηρεύσιμων ειδών το ζαρκάδι, τη χωραφόχηνα και το φασοπερίστερο, παρότι οι επιστημονικές μελέτες καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση των πληθυσμών τους. Αλλωστε για όλα τα θηρεύσιμα είδη και τις περιόδους θήρας τους, η ΚΣΕ φρόντισε και φέτος να προσκομίσει στο υπουργείο πλήθος επιστημονικών στοιχείων και μελετών, ώστε να υπάρχουν τεκμήρια ότι οι ρυθμίσεις για την άσκηση του κυνηγίου στη χώρα μας είναι σύμφωνες με την ορθή διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών.
Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι κυνηγετικές άδειες εισφέρουν κάθε χρόνο στο «Πράσινο Ταμείο» και γενικότερα στο Δημόσιο ένα ποσό που υπερβαίνει τα 6.000.000 ευρώ, ενώ το σύνολο του τζίρου που αναλογεί στην κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα μας αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ! Και όλα αυτά σε περιοχές ορεινές και ημιεγκαταλελειμμένες, που βρίσκονται εκτός τουριστικού χάρτη...